Menu Sluiten

Rare kriebels in de wereld

Wim Melenberg kwam gisteren met een alleraardigst kadootje: een overzicht van alle “schrijfsystemen” in de wereld. Dat zijn er nogal wat. Deze poster geeft alle mogelijke kriebels weer die gebruikt worden om schriftelijk te communiceren. Heel lang geleden begon dat al in Mesopotamië met het spijkerschrift. In Nederland schrijven we met 26 letters maar het Russische alfabet kent 33 letters. Het Chinees kent helemaal geen alfabet maar karakters waarvan men in het dagelijkse leven  slechts 2.000 tot 3.500 karakters  gebruikt.

Overigens zijn onze leersystemen niet gericht op het leren van het alfabet, maar op het leren van woorden. Spelenderwijs beginnen we met identieke woorden, waardoor men als het ware het alfabet “automatisch” leert. Met minimale leer-energie. Onze minimal learning energy games waren ook finalist bij de Europese competitie van Game Based learning (ECGBL, Odense, DK).

Al je wilt leren “schrijven” in deze wereld, dan geeft de poster van Wim Melenberg een treffend overzicht. Ons lesprogramma Russisch voor hoogbegaafde kinderen, bevat veel cultuur, historie, wat geografie en natuurlijk muziek en liedjes. Verder leren ze op eenvoudig CEF A1 niveau te communiceren door te doen in de spelsimulatie. Inderdaad: schriftelijk communiceren in het Russische leren we ze nauwelijks, behoudens het schrijven van hun eigen naam in het Russisch. Dat is al moeilijk genoeg.

Zo te zien uit de poster zijn er al genoeg rare kriebels in de wereld.

This post is also available in: English

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *