Menu Sluiten

Harry’s grasmaaibedrijf bestaat écht

Bij mijn economie lessen en bij sommige van mijn spelsimulaties gebruikte ik altijd het voorbeeld van Harrie’s grasmaaibedrijf om uit te leggen wat de relaties zijn tussen balans, resultatenrekening en liquiditeitsbegroting.  Ronald Zuidema die ook de spelsimulaties heel vaak geleid heeft –met name de Learning Entrepreneurship Game (LE Game)-   attendeerde me op deze prachtige video van RTV Noord. https://www.facebook.com/watch/?v=1933725986758400 Dat wat ik ooit bedacht heb als een simpel voorbeeld bij economielessen, bestaat dus écht.

Er hoort ook een PowerPoint bij. Het aardige is dat collega en vriend Roel Grit het voorbeeld gebruikt heeft in zijn boek “Hoe maak ik een ondernemingsplan”.  Hij heeft er zelfs een hoorcollege op YouTube aan gewijd waarin die PowerPoint is verwerkt.

Het is een eenvoudig gekoppelde spreadsheet, die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt om vanuit je eigen rol in de LE-Game spelsimulatie een (bedrijfs)plan te helpen maken en die van een financiële onderbouwing te voorzien.  Dat kan door wat te spelen met de invoergegevens.  Hoeveel marge denk je te halen, wat is je verwachte verkoop (van LEGO-blokjes of van LEGO-torens).  Kalibreren heet dat of in het Drents: een beetje pielen met cijfers. Ook kun je nagaan wat er gebeurt als je klanten wat langzamer of wat sneller gaan betalen. Kortom als het allemaal ietsje ingewikkelder en complexer wordt. Net als in het échte bedrijfsleven.

Het doet niks af aan het principe dat je eenvoudig moet beginnen om de onderlinge relaties tussen balans, liquiditeit en verlies&winstrekening te snappen.  Het aardige is van dit voorbeeld dat er een verborgen liquiditeitsprobleem bij Harrie’s grasmaaibedrijf in zit. Waar? Tja, dat mag u zelf uitvinden.

Overigens schreef ik al in 2010:

Het belang van geldstroom beheersing bij startend ondernemerschap

Eenvoudig voorkomen van de belangrijkste beginnersfout met spreadsheet liquiditeitsbegroting: Opvallend in de literatuur en in alle coachingstrajecten is het gebrek aan aandacht voor de geldstroom beheersing bij startend ondernemerschap. Een voorbeeld:

Startershandboek, Een eerste oriëntatie op ondernemerschap

Josette Dijkhuizen 2e druk / 2009, ISBN-13: 97890813158

5.3 Beginnersfouten

Pas op pagina 85 begint deze auteur met de beginnersfouten van een startende ondernemer:

  • Te hoge privé uitgaven
  • Onvoldoende voorbereiding
  • Verkeerde huisvesting
  • Verkoop valt tegen
  • Verkeerde inschatting opbrengsten en kosten
  • Gebrekkige administratie
  • Veel wanbetalers
  • Geen rekening gehouden met de fiscus
  • Te grote Inbreuk op sociale leven

Ongeveer de helft heeft te maken met “te weinig geld”. Dat houdt in dat de liquiditeitspositie beheersen één van de belangrijkste zaken is in het ondernemerschap..

Is het allemaal zo moeilijk? Welnee. In mijn ervaring in het onderwijs viel me op dat allerlei kostenoverzichten , kostprijsberekeningen etc heel veel aandacht kregen terwijl het belang van “geld” nauwelijks in de bedrijfseconomieboeken naar voren kwam.

De startersboeken zijn ook te veel gebaseerd op diezelfde bedrijfseconomische benadering. Of kiezen een ingewikkelde aanpak met veel aandacht voor plannen maken. Toch gaat het bij ondernemerschap bovenal om geld verdienen. En het woord zegt het al: verdienen. Dat betekent wat de geldstroom betreft in hoofdlijn:  méér erin dan eruit. De beheersing van de liquiditeitspositie (“cash management”, want alles moet tegenwoordig management heten)  is cruciaal. Immers failliet ga je als je niet kunt betalen.

Vandaar dat ik in een ver verleden even een model gemaakt heb: “Harry’s grasmaaibedrijf”. Een spreadsheet waarmee je wat kunt spelen om te bekijken wat de gevolgen zijn als je wat meer of wat minder verkoopt, als je wat meer of minder privé geld opneemt of als bepaalde kosten-uitgaven wat tegenvallen. Verder is de neutrale invloed van de BTW op de verlies en winstrekening verduidelijkt. BTW heeft –in het algemeen- immers geen invloed op kosten, maar wel op de liquiditeit.

Nu, 10 jaar later, gaat de realiteit verder dan de fantasie en blijkt dat het grasmaaibedrijf ook daadwerkelijk bestaat. Alleen, geen ‘Harrie’, maar passend in betere naamgeving: “Ruben's Grasmaaibedrijf” (Op RTV Noord).

Henk Roelofs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *